Ainahan se on mielessä - Loma

Lähettänyt sampsa To, 20/09/2018 - 11:14

Kasvukausi alkaa toukokuussa. Lapsityövoiman aikaan tällä oli yhteiskunnallista merkitystä. Kouluista piti päästä perheen yhteisiin maataloustöihin.

Agraariyhteiskunnan jäänteet määrittelevät yhä lomien ajankohdan. 200 kansanedustajaammekin nostaa perunat aina loka-marraskuun vaihteessa. Perunat ovat tärkeämpiä kuin omat mukulat, joiden syyslomat on tällöin jo pidetty.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ehdotti, että koulujen kesälomia voisi porrastaa. Hän oli havahtunut siihen, että matkailu työllistää jo nyt enemmän suomalaisia kuin korkean teknologian yritykset.

Matkailun kehittämistä haittaa, että moni alan yritys laittaa ovensa säppiin, kun koulujen lomat päättyvät ennen elokuun puoltaväliä. Eurooppalaisten lomakausi on tällöin parhaassa vauhdissa.

Kansainvälistä yritystoimintaa harrastavatkin ovat törmänneet ongelmaan. Eriaikaiset kesälomat takaavat, että sopimusten allekirjoittamiseen tulee kesällä kolmen kuukauden tauko. Suomi sulkeutuu viikkoa ennen juhannusta, Italia elokuussa.

Kouluissa ajateltiin joskus niinkin, että vuosi pitää jakaa syys- ja kevätlukukauteen. Nykyisin on vain lukuvuosi tai puolentoistakuukauden jaksoja.

Jos koulussa halutaan jakaa välitodistus, se voidaan tehdä koska tahansa. Porilaisessa Svenska Samskolanissa on havaittu hyväksi jakaa välitodistus itsenäisyyspäivän aattona, ennen kaikkea joulustressiä. Yhtä hyvin todistuksen voisi jakaa ennen hiihtolomaviikkoa.

Lapsuuden kesät olivat aina lämpiä ja talvet runsaslumisia. Päätösten pitäisi kuitenkin perustua faktoihin ja elää ajassa. Ilmastokin on muuttunut.

Tänäkin vuonna Porissa touko- ja kesäkuu olivat vasta valmistautumista kesään. Heinäkuussa elohopea kohosi. Elokuussa pysyttiin heinäkuusta puolen asteen päässä.*

Toisin kuin vanha kansa väittää, merivesi lämpenee vasta Jaakonpäivän jälkeen. Heinäkuun huippu Porin edustan Kaijakarisssa oli 16,4 astetta. Kahteenkymmeneen asteeseen päästiin vasta koulujen alkamisen jälkeen 17.8. Syyskuussakin lämpötila oli vielä kaksi astetta enemmän kuin kesäkuussa ja vain asteen heinäkuuta perässä.*

Aurinkopäivien tilastointi on mitä on. Meren äärellä aurinko usein paistaa. Yyterin auringosta on mukava katsella sadepilviä kaupungin yllä.

Muidenkin kuin merta rakastavien toivoisi käsittelevän lomien ajankohtia rationaalisesti ja tämän päivän tarpeista. Mukavaa puuhaa se kevätkylvö, mutta harva siihen enää osallistuu.

*Lähde: Ilmatieteen laitos