SK mielipide: Oikeusjärjestelmä kilpailuvalttina

Lähettänyt sampsa Ke, 15/08/2018 - 16:00

Pankinjohtaja Ville Aalto-Setälän erinomainen kolumni luottamuksesta (SK 15.8.) pitäisi jokaisen päättäjän lukea. Suomalaista yhteiskuntaa on rakennettu luottamuksesta ihmisiin, eikä tätä pidä liialla normituksella tai paperisodalla tuhota.

Erityisen arvokasta suomalaisessa selkäytimessä oleva reiluus on silloin, kun kansainväliset yritykset hakevat sijoituspaikkaa. Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) tutki hiljattain yritysjohtajien näkemyksiä Suomen kilpailuvalteista. Hieman yllättäen koulutus ei ollutkaan aivan kärjessä.

Ylivoimaisesti arvokkaimmaksi valtiksi johtajat nostivat luottamuksen oikeusjärjestelmäämme. Sen ohella, että Suomessa verotarkastuksia ei tehdä poliittisista syistä, sähkön ja veden saanti on taattu skismoista huolimatta eikä omistajan sukunimellä ole väliä, yritykset luottavat suomalaiseen tuomioistuimeen ja välimiesmenettelyyn vahvemmin kuin missään muualla.

Tuomioistuinten asiantuntemuksesta ja riippumattomuudesta onkin pidettävä huolta. Kustannukset yhteiskunnan kokonaisuuteen nähden ovat marginaaliset.

Parantaa voi yhä myös tuomareiden erikoistumista lisäämällä sekä toteuttamalla tuomioistuinvirasto, joka erottaa poliittisesti johdetun oikeusministeriön riippumattomasta tuomioistuinlaitoksesta.

Sitä jäin pankinjohtajan kolumnissa miettimään, onko puilla grillaaminenkin jo kielletty.

Sampsa Kataja
asianajaja, Pori