Omistajanvaihdos voi pelastaa yrityksen  

Lähettänyt sampsa Ti, 04/09/2018 - 12:00

Tapasin palvelualan yrittäjän, joka pohti, mitä tekisi toimitiloilleen kun eläköityy. Olin hieman hämilläni, sillä asiakkaita oli riittänyt ja moni etsii alalta työpaikkaa.

Yrittäjä oli ajatellut, että firma vain hiipuu pois. Yrityksen myynti ei ollut tullut mieleen.

Monelle yrittäjälle riittää, että oma firma tuo leivän pöytään. Näin on hyvä, mutta monella olisi varaa myös kasvaa. Omistajanvaihdos voi olla kasvun sysäys.

Puhutaan sarjayrittäjistä. Yrittäjistä, jotka ostavat yhtiön, nostavat sen lentoon ja vaihtavat seuraavaan. Näitä tarvitsemme lisää.

Omistajanvaihdos voi aiheuttaa levottomuutta henkilöstössä. Harva kuitenkaan ostaa yritystä pienentääkseen kuluja vaan lisätäkseen tuloja. Uusi omistaja ei ole leipääntynyt ja näkee mahdollisuudet yleensä kirkkaampana kuin luopuva.

Yrityksen hankkimiseen palaa rahaa - kuitenkin yllättävän vähän. Finnveran ja Elyn rahoituksella ja takauksilla voi päästä kiinni isompaankin yritykseen. Yrittäjälaina on liki aina mahdollinen.

Professori Seppo Ikäheimon tuore tutkimus osoitti, että myös perheen sisäiset omistajanvaihdokset voivat tuoda yritykseen boostia. Uusi sukupolvi näkee asiat uudessa valossa, mutta suvun tai perheen vahva asema on hyvä vastapaino ulkopuoliselle johdolle.

Toisin kuin Perheyritysten liitto on lobannut, sukupolvenvaihdos on helppoa, halpaa ja nopeaa. Suurimmassa osassa tapauksia verorasitus jää olemattomaksi.

Siinä, missä ennen työpaikka saatiin ja yritys perustettiin eliniäksi, nyt vaihtaminen on arkipäivää. Yrityskauppaa pidetään yhtä luonnollisena kuin auton vaihtoa. 

Yrityksen kehityskaarta kuvataan usein portaina: Yksi perustaa yhtiön ja luo sille pohjan, toinen päättää aloittaa kasvun, kolmas on valmis laajentamaan jo kasvanutta uusille markkinoille. Yksikin voi siinä onnistua, mutta kukin osaamisensa ja halunsa mukaan.

Olen kouluttanut lukuisissa omistajanvaihdostilaisuuksissa. Jälkeenpäin olen kuullut ja nähnyt vain yrityksistä, joissa vaihdos on tuonut hyvää - sekä myyjälle että ostajalle.

Tiedon puutteeseen omistajanvaihdos ei kaadu. Satakunnan Yrittäjissä on henkilö antamaan neuvoja niin ostajalle kuin myyjällekin. Yrittäjäpäivän brunssikin keskiviikkona Suomalaisella Klubilla voi avartaa näkökulmaa. 

Paras tapa valmistautua kauppaan on pitää yritys aina myyntikunnossa. Sen oppi myös tapaamani yrittäjä ja löysi toiminnalleen jatkajan.