Pahvi-Saulin selkäranka

Lähettänyt sampsa Ke, 19/12/2018 - 20:42

Vuosien takainen matkamme Pahvi-Saulin kanssa oli ikimuistoinen. Talvisia maanteitä kynsimme yli 15.000 kilometriä. Maisemat vaihtuivat tiuhaan, mutta Dacia ei ylinopeuteen yltänyt.

Sauli oli hyvää matkaseuraa. Myös lentokoneessa hän sai peukutuksia ja hymyn huulille - silloinkin, kun lento pohjoiseen myöhästyi pahemman kerran kollegan pidätellessä konetta meitä varten.

Jos edellisissä presidentinvaaleissa oli iloa ja hurmosta useammallakin ehdokkaalla, nyt aika on toinen. Yksi pyrkii välttämään itsensä, toinen vastustajansa nöyryyttämistä. Turvallisuuspoliittinen tilanne vetää syystäkin vakavaksi.

Erityisesti meneillään olevaa mittelöä leimaa istuvan Presidentin ylivoima. Luottamus Presidenttiin on niin kova, että hänen haastamisensa on enemmän kuin vaikeaa. Haastaja on lähtökohtaisesti alakynnessä jo ennen mielipiteiden ilmaisua.

Tilanne puolueille ja varsinkin niiden ehdokkaille on ongelmallinen. Yhtäältä pitäisi tuoda esiin puolueen aatetta, toisaalta ei kehtaisi ihan nollillekaan jäädä.

Vain kannatusyhdistyksensä ehdokas Väyrynen tekee poikkeuksen. Hänen ei tarvitse miettiä ristiriitaa puolueen agendan ja henkilökohtaisen kannatuksen välillä. Sitä paitsi, maasta ponnistava ei korkealta putoa - ja vaikka putoaisikin, Paavo putoaa aina jaloilleen.

Enemmistön tai edes kohtuullisen suuruisen vähemmistön miellyttämisen tarve on ymmärrettävää, mutta debattia se latistaa.

Kaikki ehdokkaat ovat tehneet suuren palveluksen demokratialle jo ehdokkaaksi ryhtyessään. Jos saisi silti toivoa hiukan väriä.

Voisi puhua hieman myös talous- ja perhepolitiikkaa. Vaikka valtaoikeudet painottuvat ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, vaaleissa valitaan myös arvojohtajaa.

Eikä suhteista ulkovaltoihinkaan tarvitse olla eri mieltä, jotta keskustelusta tulisi mielenkiintoisempaa. Samanmielisiäkin voi erottaa perustelujen kestävyys ja esitystapa. 

Hauskalla kampanjalla voi murtaa jäätä. Tosin sillä pohjoisen retkellämme tunturin tuuli mursi myös Saulin selkärangan. Vain reipas naisjoukkio pelasti hänen alapäänsä pahemmilta pakkasvaurioilta.

Ja vaikka kuinka yritimme, Kolarissa ehdokkaamme hävisi. Eduskunnan tilinpitäjäkin vielä muistutti, että voisin laskuttaa lentomme kampanjalta. Ärrää purren pyysin laskun välitettäväksi Niinistön kampanjalle. Veljellisessä vastausviestissä luki: ”Tarkoitin Haaviston kampanjalta.” Touché!