SK kolumni: Uutisvirrassa on oltava mukana kaikissa kanavissa, mutta näen riskejä vauhtisokeudesta

Lähettänyt sampsa Ti, 29/01/2019 - 08:00

Poliitikkojen on väitetty tulleen lehdistön apajille. Ovat tiemmä muuttuneet sopuleiksi. Sinkoilevat yhtenä laumana milloin minkäkin aiheen perässä.

Edellisenä lauantaina ihmettelin tämänkin lehden päätoimittajalle, miten vähän ihmiset lukevat lehdistä kokonaisia artikkeleita tai syvempiä analyyseja. Oli juuri uutisoitu, että olen valmis palaamaan eduskuntaan, mutta yllättävän harva siitä tiesi.

Sunnuntaina taannuin some-aktiiviksi, enkä ihmettele enää. Lyhytjänteisyys on päivän sana. Aika ei vain riitä pidempien juttujen lukemiseen.

Some-taukoa en pitänyt tietoturvasyistä. Sen sijaan ymmärsin kerrasta, että kuva tai twiitti voi kasvaa kokoaan suuremmaksi. Facebookiin laittamani kuva pihaamme iskeneestä trombista päätyi iltapäivälehden kansikuvaksi.

Tunnelmakuvat ja lyhytjänteisyys kaipaavat vastapainoa. Päätöksenteon tukena oikein vanhanaikaiset neuvostot nousevat arvoonsa. Talouspolitiikan arviointineuvosto on erinomainen esimerkki. Iso kuvakin on hyvä nähdä.

Arviointineuvosto antoi viime viikolla raportin hallituksen talouspolitiikasta. Sote on sotku, mutta työnteon kannusteiden lisääminen, kiky-sopimus, veronalennukset ja velkaantumisen katkaiseminen saivat ylistystä.

Politiikan pitkästä linjasta päätetään hallitusneuvotteluissa. Nykyistä hallitusta muodostettaessa osallistuin neuvotteluihin asiantuntijana, seuraaviin toivottavasta taas päättäjänä.

Olenpa sitten mukana tai en, kovasti toivon, että ainakin hallitusneuvotteluissa pitkäjänteisyyttä riittää. En tarkoita niihin käytettävää aikaa (#sikspäk), vaan katsetta kunkin viikon puheenaihetta kauemmas.

On ihan selvää, että rikoslaissa on osia, jotka vaativat korjaamista. Kaivosverostakin pitää toki keskustella. Tärkeitä yksittäisiä kysymyksiä, mutta nekin on syytä nähdä kokonaisuuden valossa.

Arvostukseni laatumediaa kohtaan on viime päivinä kasvanut. En lainkaan moiti somea, päinvastoin. Siellä aika vierähtää mukavasti, löytyy kavereita ja mielenkiintoisia keskusteluja avataan. Silti monimutkaisiin asioihin on hyvä saada punnittua taustatietoa, jota perinteinen media tuottaa.

Perinteinenkään media ei voi pysähtyä paikalleen, eikä se ole sitä tehnytkään. Uutisvirrassa on oltava mukana kaikissa kanavissa. Näen kuitenkin riskejä vauhtisokeudesta. Vähintään medialukutaidon alleviivaamista rohkenen toivoa.

Pidän printtilehden joka-aamuisesta tuoksusta. Aion kehua sitä myös twitterissä.

Kirjoittaja on asianajaja.