SK mielipide: Verotuksen painopistettä pitää muuttaa

Lähettänyt sampsa Ti, 04/12/2018 - 11:22

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas) on oikeassa todetessaan, että palkansaajia verotetaan Suomessa liian ankarasti suhteessa muuhun verokertymään (SK 4.12.). Sen sijaan Myllykosken tarjoamat lääkkeet tilanteen korjaamiseksi eivät potilasta pelasta.

Väite siitä, että hyvätuloisia suosittaisiin verotuksessa pienituloisten kustannuksella, on absurdi. Työtulovähennys, maailman ankarimpiin kuuluva progressio ja marginaaliverotus takaavat sen, että pienituloisille verotus on Suomessa hyvinkin edullista verrattuna keski- ja hyvätuloisiin palkansaajiin niin Suomessa kuin muissakin maissa.

Pienituloisten verotusta on kevennetty nimenomaan siitä syystä, että työtä kannattaisi ottaa vastaan. Tämä on oikein, mutta samalla on törmätty siihen, että jo keskituloisilla lisätyöstä menevät verot ja alenevat etuudet johtavat siihen, että työnteko ei kannata taloudellisesti.

Yrittäjienkään verotusta ei ole syytä kadehtia. Yrittäminen on työtä ja vastuunkantoa. Yrittämisellä myös luodaan työtä. Vastineeksi jatkuvasta sitoutumisesta ja henkilökohtaisista vastuista yritys maksaa ensin tuloksestaan veron ja jos yrityksellä on varaa maksaa osinkoa yrittäjälle, siitäkin on vero maksettava kaikissa tilanteissa.

Sen sijaan, että lannistavaa progressiota ja yrittämisen verotusta yhä kiristettäisiin, olisi verotuksen painopistettä siirrettävä kulutuksen, ympäristöhaittojen ja paheiden verottamiseen.

Sampsa Kataja
asianajaja, entinen eduskunnan verojaoston puheenjohtaja
Pori