Yrityksiin hallitusammattilaisia

Lähettänyt sampsa Ke, 15/02/2017 - 16:29

Satakunnan Kansa uutisoi näyttävästi oikeudenkäynnistä, jossa hallituksen jäsentä ja puheenjohtajaa syytettiin yhtiössä tapahtuneesta virheestä. Asialla on merkitystä kaikille yrityksille.

Suomalaisista yrityksistä vain puolet haluaa kasvaa (yrittäjäbarometri 01/17). Vaikka kasvuhalua alussa olisikin, vatsa täyttyy ja vauhti hiipuu, kun raha riittää turvallisesti kohtuulliseen elintasoon. Potentiaali jää hyödyntämättä.

Asianajajan työssä törmää sekä kasvuhakuisiin että kylläisiin yrityksiin. Moittimatta ketään, toivoisin, että kasvuhakuisia olisi vielä enemmän.

Neuvonantajana näkee myös, mikä on omiaan boostaamaan yritystä lentoon. Usein tarvitaan ulkopuolista osaamista, joskus jopa piiskaa. Kaikki kunnia konsulteille, mutta myös vastuu sitouttaa. Hallituksen jäsenellä on vastuu ja intressi, jota voi vielä kasvattaa esimerkiksi pääomasijoituksella.

Olen nähnyt lukuisia kasvutarinoita, jotka ovat lähteneet siitä, että yritys on ottanut yhden ulkopuolisen osaajan mukaan hallitukseen. Välttämättä ei tarvita toimialaosaamista, vaan olennaisin kysymys onkin usein: miksi? Toimialan vakiintunut tapa ei kelpaa vastaukseksi oikealle sparrarille.

Suomessa on valtava määrä nykyisiä ja entisiä yritysjohtajia, jotka ovat valmiit antamaan omaa osaamistaan yritysten käyttöön. On olemassa yrityskummeja, hallitusammattilaisia ja ihan tavallisia elinkeinoelämän osaajia, jotka haluavat nähdä kasvua yrityksissä ja kansantaloudessa. Useimmiten näistä rooleista ei yritykselle kerry kuluja tai vaivaa lainkaan, jos pakollista ryhdistäytymistä ei lasketa tällaiseksi.

Tarvitaan siis rohkeutta ottaa ja antaa: Ottaa vastaan neuvoja ja antaa tilaa jonkun muunkin kuin itsensä ajatuksille. Rautakautta ja Slush-sukupolvea ei tarvitse sulauttaa, mutta kummallakin voi olla annettavaa toiselle.

Mainittu oikeuden ratkaisu on tärkeä. Osaajat uskaltavat edelleen lähteä hallituksiin ja toimiva johto tietää, missä on vastuu operatiivisesta toiminnasta. Hallituksen rooli on linjata, sparrata ja kysyä perään. Tämä ei ole yrityksille rasite vaan mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää. Uusille yrittäjille tämä on itsestäänselvyys. Kokeneidenkin kannattaisi kokeilla.