SK kolumni 9.9.2017:Gangnam Style vai Kim Jong Style

Lähettänyt sampsa La, 09/09/2017 - 10:32

Vierailimme maanpuolustuskurssini kanssa Koreoiden rajalla. Saimme kenraalin vastaanoton. Isäntämme mukaan samanlaista tarkkailua ei oltu hänen aikanaan kohdattu kuin kerran, kun neljän tähden kenraali kävi paikalla. Linssiluteen unelma.

Rajavyöhykettä kutsutaan demilitarisoiduksi alueeksi. Pientä ironiaa. Missään muualla maailmassa ei ole edes militarisoitua aluetta, joka olisi niin tiuhaan miinoitettu. Luonnontieteilijälle alue on paratiisi; ihminen ei ole astunut vyöhykkeelle vuosikymmeniin. Kolmijalkaiset peurat eivät kuitenkaan ole evoluution tulosta.

Ero Pohjois- ja Etelä-Korean välillä ulottuu kaikkialle. Pohjoisessa kielestä puuttuvat länsimaiset käsitteet markkinataloudesta. Eteläisen nuorisokaupunki Gangnamin tyyli ei tartu pioneerinuoren pirtaan.

Yksi asia kahta Koreaa yhdistää. Molemmat haluavat hallita maailmaa.

Etelä-Korean vimmaa tekniseen ja taloudelliseen ylivaltaan ymmärtää harva. Sen taustalla on alistettu asema lukuisten miehittäjien ajoilta.

Etelä-Korea on onnistunut. Se on suomalaisillekin yrityksille portti Aasiaan ja kauemmaskin. Jos haluat rakentaa kerrostalon Dubaihin, kannattaa se hoitaa Soulista Samsungin kautta. Meidän teknologiayritykseksi luulema konserni hallitsee sitäkin markkinaa.

Etelä-Korealaisten elämänasenne tiivistyy termiin Him. Tällä ei ole mitään tekemistä suomalaisen rock-yhtyeen (ent. His Infernal Majesty) kanssa, mutta sopisi se siihenkin. Him tarkoittaa energistä kunnianhimoa ja tahtoa tulla voittajaksi.

Pohjois-Korea taas kokee kaikkien yrittävän alistaa sitä edelleen. Se haluaa näyttää, että järjestelmä toimii ja sillä saadaan tuloksia. Ydinaseilla paitsi pullistellaan voimaa, näytetään osaamista.

Joidenkin mielestä Pohjois-Korean uhoamisessa ei ole mitään uutta, eikä se vaikuta ainakaan Suomeen. Sutta on kuulemma huudettu jo kauan. Lanka kuitenkin palaa.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat katsoneet pienen pojan uhoa, mutta poika on kasvanut murrosikään. Kun Pohjois-Korean kyky uhata Yhdysvaltoja muuttuu todeksi, sotilasmahdin on pakko reagoida.

Heijastusvaikutukset Suomeen ovat Kiinan käsissä. Yhdysvallat pyrkii välttämään sotilaallista konfliktia, mutta edellyttää kauppasaartoa. Mikäli Kiina ei suostu, myös se joutuu pakotelistalle. Talouskriisejä on syntynyt vähemmästäkin.

Koreoiden rajalla on kuuluisa silta, Bridge of No Return. Sen ylittävällä ei ole asiaa takaisin. Meidänkin arkemme muuttuu, mikäli suurvallat astuvat tälle sillalle.