Veroista parhain

Lähettänyt sampsa Ke, 11/10/2017 - 12:35

Kiinteistöveroa vihataan vähintään yhtä paljon kuin perintöveroa. Vero on inhottava, koska se peritään laskulla ja maksetaan omalta tililtä.

Veronmaksajien keskusliitto on vastustanut veron siirtämistä ennakkoperintään. Järjestön mielestä on hyvä, että kansalaiset näkevät, että veroja todella kerätään. Perustelu olisi hyvä, jos sama koskisi myös työn verotusta.

Kiinteistövero on varallisuusvero. Se on monessa tilanteessa ainoa vero, jota tosirikkaat Suomeen maksavat. Pääomatuloja voi jaksottaa ja monia muita veroja kiertää. Kiinteistöveroa ei pääse karkuun eikä taloa voi piilottaa.

Kiinteistöveroon voi itsekin vaikuttaa. On ihan oikein, että ökytalossa asuva maksaa luksuksesta. Vanhemmasta ja pienemmästä maksetaan vähemmän. Varsinkaan tyhjänpanttina asuntoa tai maata ei kannata pitää. Tämä tehostaa maankäyttöä ja tiivistää kaupunkirakennetta.

Työn verotus lannistaa. Se ei kannusta kouluttautumaan eikä etenemään uralla. Lahjakkuus ja osaaminen jäävät hyödyntämättä. Tämä on harmi kansantaloudenkin kannalta.

Jotta ponnisteluista palkittaisiin ja työn verotus saataisiin kohtuulliseksi, tulisi käyttää veroja, jotka eivät aiheuta kannustinloukkuja. Kiinteistöveroa voisi yhä korottaa ja sen käyttöalaa laajentaa.

Sampsa Kataja

Asianajaja, Pori