SK kolumni: Perustuslakiprofeettojen ylivaltaa – käytännön elämä ja nykytodellisuus jäävät taka-alalle

Lähettänyt sampsa Ti, 26/02/2019 - 10:35

Tulkinnat peruslaista ampuvat yli. Yhdenvertaisuus ja kansanvalta ovat itseisarvoja, mutta niiden varjolla estetään toimivia käytäntöjä.

Osallistuin nykyisen perustuslain valmisteluun työryhmässä, jonka jäsenenä olivat muun muassa nykyisin Supoa johtava Antti Pelttari ja Ulkopoliittista instituuttia johtava Teija Tiilikainen. Emme osanneet aavistaa, että länsimaisten arvojen kirjaaminen lakiin johtaa käytännön ongelmiin.

Tavallisten lakien perustuslainmukaisuus arvioidaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Arvostelin jo vuosia sitten sitä, että arviointi pohjaa pitkälti valtiosääntöoikeuden professorien kuulemisiin. Esimerkiksi sosiaalioikeuden, kansantalouden, verotuksen tai muiden substanssiosaajien näkökulmia kuunnellaan vähemmän.

Tällöin käytännön elämä jää taka-alalle. Kun arvioidaan uusia lakiesityksiä, olisi hyvä, jos niitä verrattaisiin myös nykytodellisuuteen tai edes muihin maihin, joissa noudatetaan samoja länsimaisia arvoja.

Perustuslakioppineiden mielestä sotesta päättämään tarvitaan suorilla vaaleilla valitut poliitikot. Tästä näkökulmasta nykyiset sairaanhoitopiirit, maakuntien omat sotepiirit ja muut kuntayhtymät ovat perustuslain vastaisia. Pitäisikö nekin lopettaa?

Pitäisikö siis myös julkista valtaa käyttävät virkamiehet valita vaaleilla? Lääkäri tai poliisihan tekee merkittäviä päätöksiä meidän kansalaisten elämästä, usein paljon merkittävämpiä kuin kuntayhtymän päättäjä.

Perusoikeusoppineiden mielestä soten pitää paremmin taata yhdenvertaisuus eri puolella maata asuvien välillä. Miten laajemmat hartiat mahtavat heikentää palveluita nykyiseen verrattuna?

Perustuslain merkittävin tehtävä on taata kohtuullinen jatkuvuus vaihtelevien enemmistöjen eduskunnassa. Niukalla enemmistöllä ei saa päättää ihan mitä tahansa. Maailma kuitenkin muuttuu ja lainsäädännönkin pitää elää ajassa.

Lainsäädäntövalta on eduskunnalla. On erikoista, että eduskunnan ulkopuolelta lähetetyillä twitter-viesteillä lainsäädäntöhankkeita voidaan pysäyttää. Viestejä voi lähettää kuka tahansa ihan mitä tahansa agendaa edistääkseen. Toivottavasti tiedustelulakien palauttaminen valiokuntiin jää yksittäistapaukseksi.

Viikonloppuna tapasimme kollega Ben Zyskowiczin kanssa kansalaisia. Ben torjui väitteen, että hän olisi keksinyt termin perustuslakiprofeetta. Erehdyin tunnustamaan, mutta profeettahan on positiivinen ilmaisu - muitakin ilmaisuja on esitetty.

Kirjoittaja on porilainen asianajaja ja eduskuntavaaliehdokas (kok).